使用條款 | 私隱政策

一齊睇!暑期工求職奇聞

無錯,又係六月喇,代表一眾考晒DSE的學生哥想出來社會攞吓工作經驗,亦代表住一眾老闆上司同事增廣見聞、更走近新一代的實貴日子,真係未上班先興奮。以下為小編朋友真人真事的「DSE求職奇聞」,請畀趣。

話說最近開食肆嘅朋友在網上兼職網登 ad 請人返part time 做午市侍應,同DSE揾暑期工熱潮撞到應一應。朋友每日收到超過30個人致電 / whatsapp 求職,當中超過90%都係DSE… …經過呢十多日,朋友歸納出以下三大類最麻煩的DSE求職者……

一、夜青︰呢排朋友個電話成日不斷震,夜晚都係咁震,最過份係有些人居然零晨三、四點都會照whatsapp hi 你,問你請唔請人。嘈住人瞓覺當然令人覺得反感,但朋友最擔心的是,呢班友仔咁夜都唔去瞓,如果真係請佢地,第二日又邊有精神返午市做侍應呢?

二、打多個字都懶︰基於禮貌,每個whatsapp 的人,朋友點都會覆一覆,試下問一兩條問題,睇吓對方係咩人。最令人討厭係,部分求職者留言永遠唔多過3個字……

A君︰「Hi

我︰「你好」

A君︰「請人?」

我︰「係呀,方便介紹下自己嗎?」

A君︰「我叫Jerry

我︰(一句 Jerry 介紹完?) 「咁你有冇啲咩相關經驗?」

A君︰「無」

我︰「咁你點解想見呢份工?」

A君︰「攞經驗」

(我受夠啦,88

三、心急人︰有好多人都好進取,whatsapp只係講左幾句就不斷問係咪聽日就可以返工。「我聽日可以番得㗎喇!」「 係咪$XX一個鐘?」「我有多個朋友都可以一齊番呀!」「我着牛仔褲返工得唔得呀?」「我返埋夜晚得唔得呀?」…… 其實朋友只係問了幾個問題,點解會覺得好似請硬佢咁?

以為剩係DSE生搵工?非也,呢個時候都係大學生搵Internship的日子,小編有朋友一樣被激到生蝦咁跳。

朋友話,有大學生早排sendapplyinternship,約佢做interview,佢話5月仲要上堂。OK,咁改61interview啦,佢居然可以喺531日晚上10半先send whatsapp,話自己剛剛有另一份internship收左,然後問仲要唔要見佢。問佢係唔係已經acceptoffer,佢話係。

(真係齋睇都炆,88

呢個暑假,一眾老闆打工仔自求多福啦。

19+精選推介︰

一齊睇!暑期工求職奇聞

過來人揭:結婚7大嘥錢習慣

Nokia新版3310 係咪依然咁跌得?

糧尾就要$6食午餐

見工要睇你係咪黃絲?

===================

舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【連登心聲】反送中後 公司無晒士氣

睇下有無共通點?PR阿頭三大惡行

的士冇生意 有排被壓價

【扮工收風】HR心諗:經濟差仲獅子開大口

同事回歸真誠對話 5大要點

【熱話】開酒吧唔係開社區中心

【熱話】外傭狐臭勁?僱主建議改變飲食習慣

【鬼節炒人】同事追住主管撒溪錢 叫「一路好走」

【扮工收風】同事漏糧單喺printer 成8萬蚊個月

【熱話】攬炒最不受影響 是什麼職業?