使用條款 | 私隱政策

乜玩法?下屬日日推介筍工俾上司

之前職場之間聽過一個極級絕的玩法係,陪最憎嘅嗰位同事一齊見工,然後希望同事快些見得成,可以早日擺脫,情況就好似係「己所不欲,,要施於人」咁。

估唔到,類似事件竟然發生在小編身邊的朋友身上,不過今次主角並唔係平輩的同事之間,而係上司同下屬。 

話說呢位上司係空降,令一心想上位的下屬(女)美夢落空。有一日上司一連食咗幾隻死貓,心情極度煩躁,於是發晦氣講咗句「我唔想撈」。就係呢一句,令一向無計傾的兩人開始「搭上線」。 

但勢唔到呢位下屬竟然當真,仲好誇張地日日Whatsapp 向上司傳遞jobsdb、政府工、大學等空缺,附加一大抽「值得考慮」的理由。頭一兩份上司都當呢啲資料係講笑,但當去到第三、四日都仲收到時,你就感覺到呢位同事係認真,認真想坐佢個位。 

上司朋友對依家呢個情況覺得好尷尬同無助,同下屬講又驚odd,請問各位打工仔有冇更好建議?不妨賜教。  

19+精選推介︰

全球最名貴遙控車 用PS4手掣揸真GT-R

韓劇香港取景 廣東話粗口原汁原味

【人生交叉點】月賺5萬,但一個月無得見家人,你OK嗎?

最新洗腦神曲Baby Shark

家穎BB 又有巴士J

熱話:有錢人的家 什麼設備會令你震驚?

外國專家:11個應該買iPhone 6s的理由

寧波有個冰雕展 點解似足恐怖蠟像館

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

 

最近的19+幾樣野

OL解禁婚禮大公開

【職場分享】廢主管的十大特質

【熱話】的士司機遇上無理拜山客

【熱話】同事患上了社交媒體「分享症」

【扮工收風】公司annual dinner 擦鞋同事曬功績

【又一單】插畫師開完工被彈鐘

【搵食艱難】鬼佬建築師樓請reception要高過168cm

【熱話】踢爆「食環唔識倒垃圾桶」

【扮工收風】返工最慘是得罪秘書

【扮工收風】同事唔鍾意同你食飯的原因