使用條款 | 私隱政策

台灣調查:返工想放工?兩招解決職場冷感!

香港出現過好多個職場研究調查,但都唔及台灣做的職場研究咁中Point

話說台灣最近有個研究係關於職場冷感症的發作高峰期,仲有受訪者同企業回饋,真係唔睇得都笑得。

根據台灣yes123求職網調查顯示,高達85.8%上班一族進入職場後,曾出現「對工作失去熱情」症狀,以台灣當地就業人數890.6萬人推算,罹患過「職場冷感症」的人,恐怕有成764萬人。

調查顯示,引發「職場冷感症」的主因,第一名係「工作付出與薪水常常不成正比」,佔50.7%;第二名係「同一份工作做咗好耐,覺得無癮」,佔47.2%;第三名係「公司升遷制度唔公平,長期無得改善」,佔44.2%,第四、五名分別係「工作壓力過大,承受唔住」 33.2%),以及「工作內容與興趣不合,苦無發揮空間」(30.3%)。

呢啲原因都好正路,但最搞鬼係有受訪者提議職場冷感特效藥的配方,當中包括:平均每月加薪5,279元台幣(約1,300元港幣)、一次過放假26.4天等。

而在企業意見調查中,竟然有超過一半公司,即65.8%公司願意採用加人工策略,恢復員工工作熱情;亦有51%公司則願意以增加假期策略,挽回員工熄滅的心。

香港企業咁中意睇住市場數據辦事,如果多啲呢類反應咁「正面」的調查,香港打工仔心理及待遇上應該好過好多。

來源︰Cheers雜誌121

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【熱話】公司同事家屬是警察

【扮工收風】有公營機構上司「割蓆」

有打工仔緬懷曾蔭權智慧:少做少錯

【熱話】做接待處去廁所都要聽電話

【淪落人】外傭只有魚骨送飯?

【扮工收風】HR:基督徒要求多

【筍工再現】魚檔學徒有18000蚊

【扮工收風】同事呻多嘢做 老闆即炒

【扮工收風】舊上司死都唔肯俾reference letter

【熱話】有的士佬揚言6月12罷工一天