使用條款 | 私隱政策

外國研究:改善同事關係 講是非最有效

人在職場,工作表現都係其次,擁有廣闊嘅人脈網絡,先至係強者。遇到新認識嘅人,想用短時間破冰兼變得熟絡,有外國研究指,講是非、傾八卦嘢係最有效嘅方法。

University of Queensland搵來一班大學生做研究對象,首先叫佢哋睇一啲無聊影片,內容包括有人亂掉垃圾,以及有人執起垃圾。隨後將參加學生分成65對,對其關係進行研究。

研究負責人Kim Peters博士表示,同人傾八卦,不但可以弄清自己如何評價一啲行為;另一方面,透過分享自己對事情嘅反應,可以更了解彼此想法,同事之間連繫會更緊密。所以,傾八卦不再係三姑六婆嘅標籤,而係適當嘅社交活動。

研究指出,比起無睇到有人亂掉垃圾影片嘅人,有睇嘅一組,會傾八卦嘢嘅人普遍多2倍。Peters博士指出,現實生活中,無論發生好事定壞事,都會有人講閒話,但一啲壞事、醜事嘅八卦,能更吸引別人關注。

所以,是非真係可以當人情,多跟同事講是非,感情會更好。不過,Peters博士話,並非所有「衰嘢」都可以講得咁興起,好似一啲不正常行為如性騷擾,就無乜人願意講。佢估計,係因為打工仔深知講呢類八卦,好可能會為自己帶來負面後果,為求自保而封口。

來源:brisbane times

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

外國迪士尼 超窩心公仔演員

政府請研究「一帶一路」暑期工 時薪60蚊

《復仇者聯盟4》終令港人放棄返工

驚安之殿堂招聘曝光?「首100名應徵者」可獲精美禮物⋯⋯

【扮工收風】見工CV寫「中學曾做風紀隊長」

【做靚業績】國泰其實還可以解僱這些員工

【秘聞】酒店業最怕客人R著數

打不死有限公司請人?

【熱話】順豐仔月賺3皮?

有人借許志安過橋 招人入行揸的士