【熱話】清潔工好搵過文員仔?

邊一行難搵人,自不然人工就會搶高。當呢個世界周街都係文員,文員人工自然拉低晒。反而講求勞動力的工作,人手難求,人工當然愈推愈高。

現在閒閒地在辦公室周圍走的清潔工,月入隨時都過兩萬元,教一些打足五年工都仲未掂到兩萬蚊的文員仔情何以堪?

有打工仔在討論區發現「新大陸」,話自己做打工三四年,月入先差唔多兩皮。本來覺得人工都過得去,但無聊上網睇招聘廣告,先發現清潔姐姐月入都皮幾,之後返到公司借意Chok吓清潔姐姐一個月有冇萬幾,對方先笑住舉起兩隻手指示意有兩皮,當下令呢位打工仔收晒皮。

佢形容,自己打生打死OT到凌晨,人工都係差唔多兩皮,而單單一個清潔工,已經超越佢。佢慨歎,做嘢幾叻幾專業有乜用,不如直接去洗地好過。

不過好多網民都唔係好撐佢,直接叫佢立即辭職轉做清潔。亦有人提到,清潔係厭惡性工作,唔係人人都捱得到。唔好以為只係抹洗手盆拖地就搞掂,其實大把核突嘢要你做,單單係馬桶塞咗叫你去通,你都可能作嘔。

更重要的一點係,清潔係冇得晉升,唔通呢個世界真係有清潔主管咩?

所以千祈唔好睇小勞動行業,入職門檻其實好高,你想入都未必入到。

來源︰香討

19+精選推介︰

「中國最美圖書館」被踢爆擺假書

局中有局 用支付寶呃你身家

大埔出年有戲院 居民睇早場有望

外國研究:改善同事關係 講是非最有效

台灣調查:返工想放工?兩招解決職場冷感!

分手後賣紀念禮物 收益變善款

賣靈芝孢子廣告 嘉倩BB遭區家麟抨擊

偉大發明!零噪音麻雀

好暖!bear bear主演機場聖誕廣告

【神奇招聘】動物飼育員要識Photoshop?

【職場溝通學】向老細講大話的5個情況

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】同事請事假陪家姐坐月

【熱話】垃圾公司出完Offer又收返

外國研究證實:「藝術家」大腦較少受金錢刺激

【扮工收風】公司「親生仔」 低人工過新同事

【熱話】加埋過百歲的士佬 觀塘油站隻揪

外國調查:打工仔逾七成卡路里來自免費零食

【校園至抵價】$12000請水電牌校工

史丹福研究:港打工仔見工表現偏冷靜

【熱話】麥當勞外賣仔要送埋「生日快樂」