使用條款 | 私隱政策

【熱話】你的地址如何,人工也必如何

學者梁啟智近日根據統計處2016數字,整理「最新全港屋苑收入排行榜」,令一眾打工仔好容易就明白到「你的地址如何,人工也必如何」的職場大道理。

統計處公佈按各大型屋苑統計的 2016 年人口普查數據,整理個人每月主要職業收入中位數,但就唔計外籍傭工,因為有見好多高尚住宅區家庭都會請工人,怕影響數據。

結果發現,人工第一位的屋苑係雙冠軍,分別係碧瑤灣和貝沙灣,收入中位數是 $70,000 ,遠遠拋離第三位六大屋苑(賽西湖大廈、駿景園、君滙港、擎天半島、浪澄灣及漾日居) $50,000。好明顯,住宅的優越位置解釋晒所有嘢。

一嘢睇落去排行榜的後半段,基本上都係公共屋邨。排第510位的分別是祥龍圍邨和長沙灣邨,平均賺得$10000。祥龍圍邨位於上水,係新建公屋,長沙灣邨就近年先重建。其他榜尾屋邨同樣都係新建或近年先重建的公屋。原因可能因為落成時間較耐的屋村家庭,仔女都出晒身,自然拉高收入水平。反觀新落成屋邨明顯多小朋友同家庭主婦,收入自然低。

呢個統計結果其實都幾理所當然,小編睇返自己住的屋村,見到$13000呢條數,背脊都真係涼咗一涼。唔知你哋住緊果度又賺幾多呢?http://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-dp-major-hosing-estates.html有得睇,睇完留言報告返。

來源︰梁啟智FACEBOOK

19+精選推介︰

業界:全港僅2030個的士司機拒載

塊面有疤唔靚仔?研究話係女人最愛

【熱話】有丁權男同事 係人生勝利組

香港都掃緊低端人口

網紅打泰拳 熱血宣言勁勵志

外國研究:40歲以下男同事 與女士較合拍

空姐轉行做律師 遭遇離奇過劇集

遵理上到市 可能要多謝David Webb

哈利王子求婚 親自設計婚戒最冧

NZ警察招募廣告 一口氣數盡30個工種

歷時80年 研究何謂快樂

大斧頭剪髮 狂斬髮絲似行刑

MV出現香蕉奶 女歌手被囚七日

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【熱話】香港金融業漸漸夕陽

【扮工收風】大學秘書被老點執倉 憤然辭職

【扮工收風】施政出爐 地產經紀又贏

【熱話】在職媽媽的辛酸

【扮工收風】上司控訴外籍同事「睇唔起黃皮膚」

【熱話】的士司機過海怨氣大

【扮工收風】酒店業歡迎退休人士「入行」

【扮工收風】霸氣老闆逼員工銷假退機票

【扮工收風】你有無同事經常推job

保安未必怕失業