使用條款 | 私隱政策

教你眨低自己 公司請HR顧問幫員工洗腦

臨近appraisal,有扮工友無端端收到不知名HR公司的email,話要員工某一個時段要上堂,話就話學習appraisal 時如何與老闆冷靜地「講數」,其實成個過程都係洗員工腦。 

其實公司本身有HR部門,今次特登搵錢搵外援,以為有咩真知灼見,點知原來係搵外人話俾員工聽,員工點做都未夠好。 

實例一:要員工量化自己對公司的貢獻 

呢件事絕對係強人所難,講得好聽就係話要有清晰明確objective,俾老闆評價到自己的表現。例如要講明自己做咗甚麼令公司盈利增長30%、在某時段完成某一個工序對公司有莫大貢獻等,根本係不可能的任務、自我膨脹到極點的表現。 

實例二:催眠員工appraisal 3分已經好高分(5分滿分) 

明明appraisal 5分滿分,3分只係average 到極點。想升職嘅話,你年年拎得3分都唔使旨意,但呢間HR外援公司竟然話3分已經好正,叫大家要做到120分先至有可能拎到4分。真係吹脹。 

實例三:教員工同老闆講數要冷靜 

話明講數,仲點冷靜?人事顧問公司要員工做角色扮演,兩人一組,一個扮老闆,另一個扮員工。老闆話:我覺得你做嘢完全唔掂。員工要好冷靜咁回應「多謝你嘅意見,但為咗進步,我想了解一下我邊方面有改善空間?」。

救命,呢個角色扮演會唔會假咗啲呀? 

不如請我哋做人事顧問啦……呢啲理論,咁多年扮工經驗,都識教啦!嘥埋呢啲錢,倒不如拎嚟加人工啦。

19+精選推介︰

社會實驗︰你夠膽在陌生人面前開大嗎?

女友想食咩? 難題終極破解!

人工智能續寫《哈利波特》 會變成點? 

2035 上海成全球第五大城市

高齡打工仔 亞洲就業率最高

雪地喵星人咁取暖

噴錢潮物變身燒衣神器

【無Bella Ma影子】地產代理又出女神

《星戰》防劇透神器

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

如果今日老細請食月餅⋯

【扮工收風】內地工作文化來港

【扮工災難】辦公室小野終於出事

【扮工收風】同事跳槽唔講去向 上司散水餅都唔食

【扮工收風】明知中秋早放 又約開會

【熱話】家庭主婦提問:外傭應否減薪

【扮工收風】為偷懶假傳聖旨:「老細話你哋負責」

【熱話】年輕人的15K人生

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

【老師熱話】學生情緒要搵出口