使用條款 | 私隱政策

【一人一句】空姐狂數同事Swap機原因

做得空姐空少,一定好熟swap機系統,即係同其他同事交換當值航班。事緣公司每個月向每位同事發放下個月的更表,然後,同事間就會瘋狂調機。有啲人中意美加長途,有人喜歡速戰速決即日來回,有人想多飛幾班幫補家計,又有人想放長假休息一下。swap機系統正好提供一個俾空姐空少們各取所需的平台。

但搞鬼嘅係,send invitation嗰陣可以加句remark,於是成為同事間hardsell的一個辦法,當中仲出現好多千奇百趣嘅理由,節錄如下︰

1.        Let me handle the terrorist attack.(讓我代你應付恐怖襲擊)

2.        I want to visit my auntie’s cat! (我想探我auntie隻貓)

3.        Enjoy floating in the dead sea. (我享受浮在死海)

4.        My mum is travelling on your flight. (我阿媽會搭你班機)

5.        My mum is seriously sick I need to visit her. (我媽病重,我要去探佢)

6.        let me take the earthquake for you. (讓我代替你感受地震)

7.        I wanna go home. (我想回家)

8.        US is too danger now,let me go for u! (美國現在很危險,讓我代你去)

9.        cheap food so you won’t starve (食物夠平你唔會餓死)

10.        Need to attend funeral. (我要去喪禮)

望住呢堆充滿說服力的理由,我真係好想瘋狂swap機呀。

來源︰CX secrets facebook

19+精選推介︰

教你眨低自己 公司請HR顧問幫員工洗腦

如何搭訕而不失霸氣 一盒曱甴藥餌幫到你

暗黑Twins大變身 變到似陳庭欣?

19遊戲 用個鎚逃出生天

地獄級攀爬運動

一條過萬人likeBMW短片

外國調查:80%打工仔話上司好多餘

社會實驗︰你夠膽在陌生人面前開大嗎?

女友想食咩? 難題終極破解!

人工智能續寫《哈利波特》 會變成點? 

2035 上海成全球第五大城市

高齡打工仔 亞洲就業率最高

雪地喵星人咁取暖

噴錢潮物變身燒衣神器

【無Bella Ma影子】地產代理又出女神

《星戰》防劇透神器

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

如果今日老細請食月餅⋯

【扮工收風】內地工作文化來港

【扮工災難】辦公室小野終於出事

【扮工收風】同事跳槽唔講去向 上司散水餅都唔食

【扮工收風】明知中秋早放 又約開會

【熱話】家庭主婦提問:外傭應否減薪

【扮工收風】為偷懶假傳聖旨:「老細話你哋負責」

【熱話】年輕人的15K人生

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

【老師熱話】學生情緒要搵出口