外國研究:40歲以上打工仔 宜一星期返3日工

五天工作原來已經out,有研究發現,工時太長或者太少都可能導致認知能力變差,40歲以上的打工仔,如果每星期只係工作3日,工作表現會較好。 

呢項研究係針對澳洲年齡超過40歲的3000位男性和3500位女性上班族的工作習慣同大腦測試結果進行分析而得出。 

墨爾本大學的墨爾本應用經濟和社會研究學院研究人員通過計算得出,呢個年紀嘅人通過做兼職能夠令大腦保持活躍狀態,同時可避免筋疲力竭和壓力過大。 

參與調查的打工仔被要求大聲讀字母、倒轉背誦數字序列,仲被要求在規定時間內做字母和數字組合遊戲。 

測試結果發現,成績最好果一班就係每周工作25個鐘的打工仔。每周工作大約60小時的打工仔的大腦認知能力,連失業大軍都比唔上。 

呢份研究報告仲顯示:「工作有時就似一把雙刃劍,它既能刺激大腦活動,但如果工作時間過長,亦會導致體力虛弱和壓力過大,有可能削弱大腦認知能力。」  不過呢項研究只係分析了40歲以上的打工仔,其他年齡層係咪都適合3天工作呢?Sorry,暫時冇研究支持! 

來源:BBC中文網 

【相關搜尋】德國成功爭取每周工作28小時

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

外國研究:點解你唔想俾老細管?

【畢業十年】身邊同學閒閒地搵四五萬

【扮工收風】地盤工寄CV去event team

外國調查:僅兩成打工仔 公司有朋友

【熱話】網民揭電視警匪片 編劇Hea做

外國研究:開放式辦公室令女同事更密實

【熱話】大肚同事唔想同事講粗口

【你今日抹咗未】從廁紙睇公司有無良心

外國調查:逾半打工仔 唔確定份工啱自己

【男同事爆料】世界盃自製假期表