使用條款 | 私隱政策

外國研究:40歲以上打工仔 宜一星期返3日工

五天工作原來已經out,有研究發現,工時太長或者太少都可能導致認知能力變差,40歲以上的打工仔,如果每星期只係工作3日,工作表現會較好。 

呢項研究係針對澳洲年齡超過40歲的3000位男性和3500位女性上班族的工作習慣同大腦測試結果進行分析而得出。 

墨爾本大學的墨爾本應用經濟和社會研究學院研究人員通過計算得出,呢個年紀嘅人通過做兼職能夠令大腦保持活躍狀態,同時可避免筋疲力竭和壓力過大。 

參與調查的打工仔被要求大聲讀字母、倒轉背誦數字序列,仲被要求在規定時間內做字母和數字組合遊戲。 

測試結果發現,成績最好果一班就係每周工作25個鐘的打工仔。每周工作大約60小時的打工仔的大腦認知能力,連失業大軍都比唔上。 

呢份研究報告仲顯示:「工作有時就似一把雙刃劍,它既能刺激大腦活動,但如果工作時間過長,亦會導致體力虛弱和壓力過大,有可能削弱大腦認知能力。」  不過呢項研究只係分析了40歲以上的打工仔,其他年齡層係咪都適合3天工作呢?Sorry,暫時冇研究支持! 

來源:BBC中文網 

【相關搜尋】德國成功爭取每周工作28小時

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【突發】網傳巴士司機食煙照

【熱話】Starbucks$70請新年短工

香港又現西客 食一半拉絲熱狗想退錢

華為內部郵件:要放棄平庸員工

【流感局部停課】幼師自白:我仲慘過返工!

10yearchallenge 香港打工仔愈來愈苦

【扮工收風】公營機構主管 要下屬幫手買餸

【扮工收風】老闆跟風玩10yearchallenge

【人間有愛】外國麥當勞顧客 贈送老麥嬸嬸一架車

【熱話】琴行萬二蚊請十項全能員工