外國調查:34%打工仔感「極大壓力」

農曆新年就快到,相信唔少打工仔都在趕工,希望可以過年前準時收爐,送舊迎新。其實,打工仔每年嘅新年願望,都不外乎「有人工加」、「唔使OT」同埋「遠離小人」。可惜,要達成呢啲卑微嘅心願,卻難過登天。

加拿大人力資源顧問公司Morneau Shepell一項調查指,有34%受訪打工仔表示,在過去半年時間,工作上感到「極大壓力」;同時佢哋嘅壓力水平,於過去2年間,就上升咗3%

該調查喺去年8月下旬至9月上旬進行,訪問了1510位加拿大打工仔。結果顯示,受訪者主要壓力來源係工作量、同事相處,以及工作職責等方面嘅問題。可見當下屬係萬能嘅老細,仲有專搞小圈子嘅麻煩同事,佢哋嘅存在係無分國界。

當中,有20%經理級人員及18%打工仔更稱,因為每日都要面對呢堆工作壓力,萌生辭職離開公司嘅想法。

對本港打工仔而言,壓力來源多不勝數,除了要處理一堆Mission impossible嘅工作量,昂貴嘅交通費同午餐費,亦教人頭痛非常;加上要喺恆溫失調嘅辦公室,更叫人心煩不已。而大家最近嘅壓力來源係乜?歡迎分享一下。

來源:Alaska Highway News

【相關搜尋】職場減壓有妙法

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】傳媒打滾5年 人工只得12K

外國調查:同事唔同年紀 易有溝通問題

【絕世筍工】2萬蚊請品蠔專員

日本修例:警察在外執勤可以飲水

外國研究:太勤力工作 會有負面影響

【筍工】賣魚學滿師 月入3皮

Stanford研究:職業女性愛低調

【熱話】90後00後同事唔識張國榮張學友

【辛苦錢】打工仔年均用電腦1700小時

【夜型人】外國研究:「夜鬼」更有創造力