使用條款 | 私隱政策

【集思廣益】打工仔過年必勝法

快樂時間過得特別快,來到年初五又係一眾打工仔歸位的時間。檢討返過去幾日攰過返工的拜年生活,都係麥當勞最近的宣傳品,最能打動一眾打工仔的心,唔信睇吓幅圖…… 

一到過年,打工仔俾姨媽姑姐問得最多的,莫過於「你搵幾錢一個月?」麥記宣傳品正好分咗三個應對必勝法,每一個都非常「啜核」。 

  • 子華神答法:我份工叫「陰工」,所以我份糧叫「淒糧」。 
  • 廣告答法:你想借錢,借錢梗要還,咪俾錢中介。 
  • 哲學家答法:凡事不可說的,都要保持沉默。維根斯坦 
  • Bill Gates答法:Don’t compare yourself with anyone…if you do so, you are insulting yourself.  相信食開麥記的打工仔應該學到嘢。

之但係返到辦公室,又係另一戰場,歸納之前職場專家意見,打工仔要必勝,記得學埋以下幾招。 

1.已婚打工仔記得呢幾日盡量屁股黏實張櫈,減少見到唔熟但厚面皮逗利是的同事。

2.有已婚人直程一早攞大假,年十六先啟市,一封利是都唔使派。 

3.問人拎利是前,最好耳聽四方,如果唔係問正單身同事拎利是,隨時新正頭就得罪人。 

4.打工仔之間一直流傳,過完年就會有好多好工流出市面,打工仔既然冇心工作,不如睇實求職網,祝自己新一年搵到份好工啦。 

打工仔過年必勝法,你手上有袋咗幾多?歡迎分享!

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

【相關搜尋】新年轉工潮

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?