使用條款 | 私隱政策

狗年市道旺 最旺「IT狗」

種種跡象顯示,今年IT行業,勢將成為最旺行業﹗話說本港上年第四季失業率降至2.9%,創出近20年低位,幾乎全民就業,有人事顧問就指,當中以金融財務業、酒店、公關以及資訊科技行業最吃香,新年假之後,勢將掀起轉工潮。

事實上,根據《2018年大中華薪資指南》訪問兩岸三地的僱員及公司,其中香港一共216間企業的結果亦預計今年IT行業加薪最突出,加幅料達一成。

而據人才招聘公司Robert Half的調查,尤其以「資訊科技保安」,急需市場於未來5年加以培訓,其次便是軟件及應用開發,最為缺人。

IT人近年因工作太辛苦以及常遭同事誤解工作內容只是「插Lan線」,而被戲稱為「IT狗」;然而年初至今,不狗年展望都甚為看好消費與互聯網,加上新興的資訊科技行業亦需要增聘IT人,看來IT人,狗年終於有得行大運。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

【相關搜尋】IT狗的資訊很有用

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?