使用條款 | 私隱政策

外國研究:咀嚼聲可影響工作效率

長假後開工,Holiday mood仍未散,無精神做嘢好正常。身邊同事少不免,會將全盒啲零食,拎返公司食住提神。

不過,早前刊登於《 Applied Cognitive Psychology》一項研究指出,對自問聽覺靈敏嘅打工仔來說,同事嘴裏咀嚼不停嘅聲音,會影響學習能力。

該研究找來72位大學生,先讓佢哋睇6分鐘有關偏頭痛嘅資料,然後分做兩組進行測驗:一組喺寧靜環境下進行,另一組則安排有人食香口膠,並發出頗大嘅咀嚼聲。結果發現,聲稱對聲音敏感嘅受訪者,遭到咀嚼聲「攻擊」一組,在掌握資料及保留記憶方面,出了點問題。

除了食物咀嚼聲,若對某些特定聲音,如別人一啲咳嗽聲、呼吸聲、咀嚼聲、指甲抓東西聲音等,感覺煩燥,周身唔舒服,以致無法集中精神的話,你可能患有恐音症( misophonia)。

神經科學專家指,有恐音症嘅人,其大腦中處理情緒嘅部分,會被噪音「淹沒」,故會周身唔自然,變得煩燥、焦慮,甚至憤怒。

雖然早年曾有研究指,對聲音敏感嘅人較有創意;但在日常生活中,別人覺得普通不過嘅聲音,卻令恐音症患者情緒困擾,喺工作和社交上,或多或少有點不便。

新一年想做出好成績,研究人員建議,帶住耳機聽音樂,暫可隔離公司內嘅人為噪音;相反,自己喺辦公室「偷食」零食,也應調低聲量,別騷擾到其他人。

來源:ladders

19+精選推介

巨富派開工利是$20 員工:慳返個利是封吧

黑豹先係美漫世界首富?

【鐵漢柔情】好爸爸陪愛妻水中生產 百萬人欣賞

史泰龍又被誤傳死訊 親自拍片:我仲打緊拳

霸氣女遊日拒代購 一句KO麻煩友

特朗普當選為 美國史上最差總統

【集思廣益】打工仔過年必勝法

狗年市道旺 最旺「IT狗」

45%打工仔指辦公桌整潔有助升職

全球最富有城市 香港排第八

餐廳食水深 一碟意粉賺6倍!

冬奧另一面 花樣滑冰選手面容扭曲圖集

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【熱話】香港金融業漸漸夕陽

【扮工收風】大學秘書被老點執倉 憤然辭職

【扮工收風】施政出爐 地產經紀又贏

【熱話】在職媽媽的辛酸

【扮工收風】上司控訴外籍同事「睇唔起黃皮膚」

【熱話】的士司機過海怨氣大

【扮工收風】酒店業歡迎退休人士「入行」

【扮工收風】霸氣老闆逼員工銷假退機票

【扮工收風】你有無同事經常推job

保安未必怕失業