使用條款 | 私隱政策

大公司春茗要自費$180 員工呻貼錢開年

圖片來源:AsiaWorld-Expo

一間全港都識嘅大機構,有員工話冇開工利是收,仲要自費出席公司春茗,呢個新年喊咁口。

 

繼有扮工友報料話巨富開工利是得廿皮之後,又有來自某大機構嘅扮工人士報料畀小編,呢間機構嘅出名程度,相信每個香港人都識,平時你睇電視都會見到佢嘅廣告,唔少人屋企仲會用到佢服務。報料人士話佢哋公司搞咗個春茗,令到唔少員工嬲咗。

圖片來源:AsiaWorld-Expo

春茗3月喺亞洲博覽館舉行,好大型咁款,有表演嘉賓許廷鏗同C Allstar,又有獎抽,理應好開心呀,但重點就嚟啦,報料人話佢哋唔單止冇一毫子開工利是收,出席春茗仲要自費,位位$180,如果想打牌仲要每枱畀$20。

 

即係公司搞餐飯畀員工,不過就要打工仔自己畀錢。而令呢名報料扮工友最不滿嘅,係付款方式唔收現金或支票,畀錢指定要用tap and go!!!

 

當有人為咗廿蚊開工利是覺得老闆縮數,原來仲有千千萬萬打工仔係一蚊都冇,甚至有人要自費先可以享用到公司一餐飯。

 

圖片來源:香港01

小編就諗起年初二睇到新聞,話西環一間開業近60年嘅海味舖,自1967年開始就每年為員工準備開年飯,呢個傳統老闆堅持超過半世紀,足足51年!

呢啲,咪人情味囉。

 

香港01報道-【農曆新年】上環海味店堅持傳統51年 開年飯九餸一湯寓長做長有

最近的19+幾樣野

【熱話】香港金融業漸漸夕陽

【扮工收風】大學秘書被老點執倉 憤然辭職

【扮工收風】施政出爐 地產經紀又贏

【熱話】在職媽媽的辛酸

【扮工收風】上司控訴外籍同事「睇唔起黃皮膚」

【熱話】的士司機過海怨氣大

【扮工收風】酒店業歡迎退休人士「入行」

【扮工收風】霸氣老闆逼員工銷假退機票

【扮工收風】你有無同事經常推job

保安未必怕失業