【開會揀位】有野心上位應該坐邊度?

要數開工最嘥時間嘅事,若然第一位係覆電郵,咁排第二嘅應該係開會。對高層來講,會議室係角逐權力嘅重要地方;但對低級職員而言,只望老細們長話短說,最緊要唔好阻住收工。

所以喺會議室,人人都有屬於自己嘅位置。有專家分析咗會議室內不同位置嘅意義,一齊睇吓邊個位最啱自己坐吧。

A)顯示螢幕前:通常係權力中心嘅人坐,如大老闆或公司VIP,方便聽下屬匯報工作。

BC)老闆兩旁:一般係老闆嘅得力左右手坐,方便同老闆「咬耳仔」密斟,隨時或增減議程,能夠左右會議流程

早年有研究指,較有野心嘅人應該坐老細左邊(B),因對方比較聽左邊嘅人說話;至於保持低調嘅人則該坐右邊(C

D)兩旁位置:座位設計關係,同其他人眼神接觸機會少咗,唔太引人關注嘅位置,故發言權也較少,但開會壓力也少啲,最啱低調嘅小薯坐。

E)老闆嘅正對面

由於被老闆望到正一正,坐得呢個位,要不早有準備,要是不,會有時有很多有建設性嘅意見發表;如果無特別睇開,開會期間亦要努力畀反應,如微笑、點頭贊同等。

F)門口旁邊:需要早走,但又唔想驚動老細,呢個門口位會議室最佳「偷走位」,就如隱形人嘅般存在,一般小職員或小助理,因為唔方便坐近大老闆,都會坐呢個位。

事實上,有啲門面工夫,喺咩環境下都要做,例如抄Notes、早到等。但更重要嘅係,每次開會前夕,宜先選定是次「開會Mode」。如果要引人注目,就要盡量坐近對方,因有研究指,和對方坐得愈近,愈能感受對方所想;還是希望不動聲色,隱形存在就行了。你找到自己嘅位置啦嗎?

來源:Science of People

19+精選推介

挑戰觀眾 女主播素顏上鏡 觀眾反應出乎意料

睇真啲 佢係咪帶咗帽

10點要返歸!28歲裙腳仔仲同阿媽瞓

新加坡校長信瘋傳:考試低分不會奪走孩子天份

無肉食又難管 新地會放棄九巴嗎?

【集思廣益】HR教你搵工點叫價

【見工技巧】17種見工負評表現

外國研究:年薪9.5萬美元最快樂

路癡有救星 開相機實時教路

源頭減廢 英國連香口膠都有得recycle

【色者生存】Marketing上司要求同事著短裙

小鮮肉發現:跳繩港隊Karl 為夢想輟學HKU

5歲女童食復活蛋鯁死 母親:試過拍背無用

兒子過身照吸毒 廢爸覺醒變救人英雄

【求教】當女友人工高過自己……

東京買間獨立屋幾錢?聽完邊個想買偽豪宅

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【人生交叉點】24歲想唔做工程 轉做地產

遇有同理心老細 60%打工仔稱願意減薪

外國研發人工智能取代HR 幫打工仔投訴性騷擾

【熱話】貨Van界女神 送貨月入4萬?

外國調查:18至34歲男性最易答應「無加薪升職」

【扮工收風】要人工定要Title?點揀好?

【熱話】世界盃已大不如前

外國調查:60歲係最後轉職機會

【扮工收風】大機構HR主管自己升自己職

外國調查:畢業生見工失敗7大死因