【扮工收風】為Cut Bonus,所以炒人

世上上司何其多,最賤見過幾多個?小編最近同朋友傾開計,發現佢哋都不約而同被上司「跣」咗幾鑊,有人仲搞到被炒收場,都咪話唔嚴重,打工仔真係要睇路。 

呢位朋友在中小型顧問公司工作,因為同上司關係良好,所以知道自己嚟緊要報海外大學全職讀書,所以好心同上司單聲,自己做多兩個月就唔做。點知放完個大假返來公司,就被上司一封大信封解決咗,原因係「表現強差人意」,令朋友非常詫異。 

最後佢從公司上下打聽,先至發現上司知佢就嚟唔做,所以想慳返佢的bonus唔出,於是諗到用炒魷魚呢招,名正言順慳返一大舊bonus。其他同事亦只怪朋友為人太誠實,先俾上司「過咗一棟」。 

最賤的是,呢位上司竟然sendemail 同啲客人交代,搶住惡意批評朋友表現差而被公司開除,擺明想斷人後路,令朋友唔開心咗一大段日子。 

在深明「上司是全世界最信唔過的生物」後,各位打工仔又冇沒有慘痛遭遇想分享?歡迎!

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【人生交叉點】24歲想唔做工程 轉做地產

遇有同理心老細 60%打工仔稱願意減薪

外國研發人工智能取代HR 幫打工仔投訴性騷擾

【熱話】貨Van界女神 送貨月入4萬?

外國調查:18至34歲男性最易答應「無加薪升職」

【扮工收風】要人工定要Title?點揀好?

【熱話】世界盃已大不如前

外國調查:60歲係最後轉職機會

【扮工收風】大機構HR主管自己升自己職

外國調查:畢業生見工失敗7大死因