【扮工收風】為Cut Bonus,所以炒人

世上上司何其多,最賤見過幾多個?小編最近同朋友傾開計,發現佢哋都不約而同被上司「跣」咗幾鑊,有人仲搞到被炒收場,都咪話唔嚴重,打工仔真係要睇路。 

呢位朋友在中小型顧問公司工作,因為同上司關係良好,所以知道自己嚟緊要報海外大學全職讀書,所以好心同上司單聲,自己做多兩個月就唔做。點知放完個大假返來公司,就被上司一封大信封解決咗,原因係「表現強差人意」,令朋友非常詫異。 

最後佢從公司上下打聽,先至發現上司知佢就嚟唔做,所以想慳返佢的bonus唔出,於是諗到用炒魷魚呢招,名正言順慳返一大舊bonus。其他同事亦只怪朋友為人太誠實,先俾上司「過咗一棟」。 

最賤的是,呢位上司竟然sendemail 同啲客人交代,搶住惡意批評朋友表現差而被公司開除,擺明想斷人後路,令朋友唔開心咗一大段日子。 

在深明「上司是全世界最信唔過的生物」後,各位打工仔又冇沒有慘痛遭遇想分享?歡迎!

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

港媽一語道破:點解高鐵「鐵姐」係筍工

【扮工收風】中秋提早放工 老闆竟然話3點開會

LinkedIn調查:十大職場常見挑戰

【扮工收風】女同事成日約埋去廁所

【熱話】香港人做義工鋸樟樹 被質疑為私利

日本調查:8成年輕人唔想上位

外國研究:被老闆激嬲 原來會更專注工作

【扮工收風】見工筆試交白卷 畢業生的解釋是⋯

東京奧運招義工 遊客唔識日文都做得

外國研究:原來人會「愈瞓愈hea」