使用條款 | 私隱政策

【HR之言】見工忌打電話追問Offer

最近小編見親HR朋友,佢都大鬧依家啲求職者唔帶腦見工,專做一些激嬲HR的愚蠢行為,令HR未面試都想勾走佢哋。以下係HR見一次嬲一次的狀況,求職者不妨睇吓中咗幾多樣。 

  1. 約面試狂改時間,改完一次又一次。 
  2. 電郵名改得差又寫得差,令人唔知究竟係O定係0,結果收唔到面試通知就打來死嘈爛嘈。 
  3. 面試前不斷chok有幾多人有得面試,未in已經問幾時會通知有offer、招聘程序有幾長。 
  4. 講明叫佢帶正本文件見工,但最後乜都唔帶又或者只帶影印本。 
  5. 見完工又問多次幾時通知有offer 
  6. 返到屋企收到求職者水蛇春咁長的email,自我反省面試表現,然後一大堆感謝給予面試機會的對白,最後補問多句:幾時知結果。 
  7. 每隔兩日就打來問一次幾時有結果、係咪已經俾咗offer,然後又話自己有幾個offer在手,要知大概通知時間來決定taketake某個offer 
  8. offer之後老羞成怒,打來問幾時會銷毀佢啲個人資料,再問點證明已經銷毀咗,其實咁做,隨時影響你下份工。 

睇完上述呢幾項,希望求職者唔好再做煩膠,否則好易被HR唱通街。祝大家早日有offer

【相關搜尋】見工後等通知通常要等幾耐

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?