使用條款 | 私隱政策

35歲打工仔 開始被嫌棄

唔知你有無發現,人到中年,總係會被人用嫌棄嘅眼光對待,尤其係一啲講求快嘅行業,例如IT,朋友就試過有主管,講明唔可以再請30歲以下嘅「新人」,對「舊人」更加唔客氣,平時連一齊食lunch都嫌棄。

據了解,近年唔少互聯網公司都有潛規則唔請中年打工仔,就算無寫明,但大家心裡明白,你唔係年青力壯,唔識玩新App嗰啲,基本上No way

之前唔少人都分析過,點解35歲會被人嫌棄,大家一齊睇睇你係咪中晒:

1.體力不足

就算有保養,你都不復當年勇了。以前可以連通兩晚頂趕工,如今通半晚已經想死。工作累了,就不要欺騙自己。人事部很明白,叔叔不行了的道理。

2.不會賣命

剛出來工作,工作就是生活,老闆是再生父母,但慢慢你會發現,很多老闆都是騙子;如果你有了家庭,工作只為「搵食」,更不會拼命去做。老闆明知你在公司逢場作戲,自然嫌棄你了。

3.潛力見底

30歲,還可以掩飾自己,但到了35歲,你有多少斤兩,其實大家都知。慢慢你會發現,你只是靠經驗在支撐工作,即使心中有團火,但現實也太多限制和考慮。

4.中年不好騙

老闆總是想用錢以外的方法打動你,而你隨著年齡增長,對不必要的幻想免疫,愈來愈不好騙,你總是想:「要我工作,就給我錢。」更重要的是,從前的你,會陪老闆「一齊捱」,今天的你卻不會,因為你知道,再窮的老闆,也不會與你去同一個地方食lunch

5.新人性價比高

老闆總是幻想,都是這麼一點工作,一個新人就做到了;很多老闆總是不能居安思危,輕視經驗,以為沒有誰不能被取代。尤其是老闆習慣將「後生靚女」納入為工作能力之一,35歲的妳,當然被老闆嫌棄了。

如果你都係35歲,應該感受到呢份無奈,因為你早已發現,「老細」呢類人就係咁,你唔會改變到佢,無可能令佢變得更有內涵……難怪創業自己做老細,係咁多人唯一出路吧﹗與其俾人白鴿眼,不如博一博。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【突發】網傳巴士司機食煙照

【熱話】Starbucks$70請新年短工

香港又現西客 食一半拉絲熱狗想退錢

華為內部郵件:要放棄平庸員工

【流感局部停課】幼師自白:我仲慘過返工!

10yearchallenge 香港打工仔愈來愈苦

【扮工收風】公營機構主管 要下屬幫手買餸

【扮工收風】老闆跟風玩10yearchallenge

【人間有愛】外國麥當勞顧客 贈送老麥嬸嬸一架車

【熱話】琴行萬二蚊請十項全能員工