使用條款 | 私隱政策

【扮工收風】有PR要求加30%人工

 

HR朋友講,踏入第3季,跳槽轉工愈玩愈旺,依家真係好多大大小小公司都話請人,俾出嘅offer都唔差。之但係「凡事太盡,緣份勢必早盡」,HR朋友就話好多打工仔都乘勢抬價,有些更加企硬,傾都冇得傾。 

佢舉例,有做開商業機構的PR就算冇升職,都要求加30%人工,一蚊都唔肯減。最終雖然公司都肯讓步,但未來上司已經對呢位員工的印象分大減。以下三點係HR朋友教路,教各位打工仔點樣退一步海闊天空。 

1)叫價唔好咁狼:  轉工第一步要認清市價,就算行情旺、缺人,叫價都未必太高。有求職者會同HR講,我要呢個人工,因為係市價。問題係市價還市價,俾唔俾你係睇你能力。一般嚟講,轉工加薪10%15%算合理,加15%25%就係你好命。想加30%以上就係獅子開大口。 

2)原公司升職好過靠轉工升職:  HR眼中,跳槽升職成日見,但原公司晉升先係實力,更證明你做到嘢。所以打工仔唔使咁心急。 

3)轉工人工升得快,但想轉返去大品牌公司就有難度:  好多打工仔為人工,不斷在細公司跳來跳去,人工一下子跳到三萬尾四萬頭,但當想安定,搵間好一些的大公司「靠岸」,大公司就嫌你貴,因為佢地大把人揀,比你後生比你便宜的,大有人在。

所以如果你搵到間好公司,就唔好因爲一時人工而亂轉喇。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

外國調查:視老細為拍擋 打工仔增幸福感

【新發明】會令同事瞬間消失的「專心神器」

【扮工收風】公營機構又一單 請情婦做下屬

40歲以上打工仔 每週工時不宜超過30小時

外媒報道:世上最靚的空姐

【外國研究】對同事黑面 有助提升工作效率

【港鐵大塞】打工仔勤工獎損失 高達一億九千萬

【熱話】林鄭參觀小學 重點竟然是靚女Miss

【熱話】14周產假?僱主隨時行先過政府

【扮工收風】同事食lunch奇聞 無電子貨幣易被走數