使用條款 | 私隱政策

【扮工收風】上司想辭職 下屬咁回應⋯⋯

好多人返工為搵食,但小編身邊有唔少朋友返工係為理想,就算升咗做senior、要管人,都好努力去維繫成個團隊的精神同士氣。就算公司對同事幾咁刻薄都好,上司朋友都希望自己做好啲、對下屬好啲,等軍心都穩定啲,有時仲會請吓下屬食吓飯,想同事做得happy一啲。 

之但係鐵人都有軟弱時,正因為公司生意愈來愈差,上司三日唔埋就做咗老闆嘅出氣包,有一日心灰意冷下,就在team lunch不經意表達想辭職唔撈,點知下屬聽完一臉震驚,諗都唔諗就講咗句:「吓,咁之後咪冇人幫我哋頂?」 

另一個同事就附和:「你唔好走啦,你走咗我哋一定OT到放唔到工。」呢個世界,真係你認真就輸了,尤其係感情,朋友以為自己對下屬付出真心,就會得到相應的回報,其實真係太天真。估唔到下屬到頭來只係當呢位上司係工作上的潤滑劑,對上司有意請辭,完全無絲毫不捨。 

呢件事令原本已經陷入工作谷底的朋友更加唔開心,最後佢因爲失望,最後都決定遞信離開。而下屬當然冇乜太大感覺,話題已經轉到「希望新阿頭唔好太惡頂」、「唔做住喇,等新阿頭來先算」……職場尤如音樂椅,聽住呢堆冇人性嘅說話,朋友最後釋懷,慶幸自己走得明智。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【職場管理】理想同事的10個特質 要識照顧人

【扮工收風】同事一過試用期就大肚

【熱話】同學聚會:學歷低賺得多過學歷高

的士佬憤筆直書 業界八大現象

外國調查:肥同事收入 較苗條同事低

【扮工收風】上司請welcome lunch 但又Claim公數

瑞典研究:睡眠不足會令人緣變差

【熱話】眼鏡佬悲歌 踢爆四大惡啃位

外國調查:公司電腦死機是壓力根源

【扮工收風】老闆嫌男同事鼻毛長 命令勤修剪