【熱話】接受offer後要交一個月人工支票「按金」

呢個年頭,求職陷阱依然周圍都係。有求職者在討論區報料,話見工遇到不合理嘅入職條款,包括試用期內遲到兩次即炒、簽約要交一個月人工嘅支票做「保證金」,試用期內唔撈就會被沒收保證金,引來一眾打工仔熱議。 

呢位求職者見嘅工係一間中上至大規模的公司,望落環境好靚,感覺好正常,直至聽到人事部經理解釋入職條件,先知係「伏」。 

1)試用期內,遲到2次,會立即terminate。(就算遲到一分鐘都當遲到一次) 

人事部經理補充:「係呀!無辦法,公司老闆對員工遲到方面非常非常極度嚴格,呢個係公司以前成立一直以來都係咁,目的係想大家準時返工……」

如果遇到交通意外咁點?經理答:「過咗試用期,(交通意外遲到)一年內最多申請兩次。」 

2)接受offer後要交相等於一個月月薪的支票做「按金」  3個月試用期過咗,先拎得返張支票。如果試用期內離職,就無得拎返張支票。 

原因係「公司絕對唔想人騎牛搵馬,所以有呢項措施!我地公司只係幫你『保管』住你呢張支票,我地最後一定會退還比你!」 

不過如果試用期內轉工,「我地真係會恭喜你呀,但支票我哋係唔會退返俾你。」 

喂喂,聽到呢度,唔使問勞工處都知犯法啦,仲唔報警求助?上討論區冇乜作用呀? 

來源:香討 

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

港媽一語道破:點解高鐵「鐵姐」係筍工

【扮工收風】中秋提早放工 老闆竟然話3點開會

LinkedIn調查:十大職場常見挑戰

【扮工收風】女同事成日約埋去廁所

【熱話】香港人做義工鋸樟樹 被質疑為私利

日本調查:8成年輕人唔想上位

外國研究:被老闆激嬲 原來會更專注工作

【扮工收風】見工筆試交白卷 畢業生的解釋是⋯

東京奧運招義工 遊客唔識日文都做得

外國研究:原來人會「愈瞓愈hea」