使用條款 | 私隱政策

HSBC調查:51%打工仔會在飛機上搭訕

本港唔少打工仔女嘅大假,都攞來去旅行。坐短途機嘅話,幾個鐘頭嘅時間尚算易過;但長途機動輒10多個小時,特別係獨遊嘅話,想好好打發時間,除了瞓覺同睇戲,同鄰座嘅人傾下偈,亦係解悶好方法。

覺得咁樣搭訕好奇怪?其實好多人已見怪不怪。最近bank HSBC 一項調查,訪問了2150位近期預訂機票嘅人;還有過去一年曾坐飛機,來自英國、香港及阿聯酋各1000位乘客。

問到佢哋在機上會同其他人有何互動時,有超過一半(51%)嘅人回答「與陌生人展開對話」;另有16%更表示,試過在機上識人,並建立了「商業聯繫」。所以打工仔女去多啲旅行都好,話唔定可以幫公司傾成一單生意,讓事業發展更上一層樓。

調查續指,14%受訪者稱認識到友誼長久嘅好朋友;更有趣嘅發現係,每50位受訪者中,便有1人表示在機上「遇到真愛」。下次搭飛機嗰陣,單身嘅打工仔女不妨多加留意周圍嘅人吧。

來源:Ladders/ Insider

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【突發】網傳巴士司機食煙照

【熱話】Starbucks$70請新年短工

香港又現西客 食一半拉絲熱狗想退錢

華為內部郵件:要放棄平庸員工

【流感局部停課】幼師自白:我仲慘過返工!

10yearchallenge 香港打工仔愈來愈苦

【扮工收風】公營機構主管 要下屬幫手買餸

【扮工收風】老闆跟風玩10yearchallenge

【人間有愛】外國麥當勞顧客 贈送老麥嬸嬸一架車

【熱話】琴行萬二蚊請十項全能員工