使用條款 | 私隱政策

【熱話】打工仔呻幫廢柴公司十年 嘆人走茶涼

打工仔成日有個錯覺,就係老細會同你講心,做咁耐「無功都有勞」呀,但殘酷現實係要睇你好唔好運遇到好老細,而大部份嘅老細,都可能係以下呢個個案咁。

話說近日有文職打工仔上網開post,呻自己間「廢柴公司」人走茶涼。本來公司有項德政,就係破天荒每個月有9個鐘頭,俾員工補鐘,等員工唔使有乜事都要扣假;本來呢位打工仔在位時都相安無事,點知一遞信辭職,公司就諸多留難:

「重同我講用假扣、如果想好似之前補鐘咁只可俾我分開3個鐘3次咁放咗佢!一係就全日拎咗佢!老實講呢啲係咩所謂規矩?點解一路打你份工就可以用公司俾嘅9個鐘每月想點放就點放,一唔做收翻晒」

網民第一時間反應,當然係葡萄9個鐘頭補鐘,第二就當然覺得,呢位打工仔太安於現狀。

有人串打工仔「廢柴至會幫廢柴公司打工十年」,仲話應該早走早著,點會返到十年⋯⋯於是引起罵戰。

人心隔肚皮,但做兩年,應該都夠睇穿一個manager;如果十年都睇唔穿老細係咩人,其實都只能怪,老細實在藏得太深﹗

來源:香討

【相關搜尋】辭職後上司的5種反應

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【熱話】巴士司機最怕BB車?

日本再有遊行 反對情人節

【扮工收風】連鎖零售店逼員工買情人節禮物

【熱話】同事帶狗返公司 成功逗利是

【扮工收風】新年辦公室現形記

【熱話】有辦公室設立室內電話亭

林志玲跳水替身的職場錯誤(黃大米)

【扮工收風】下屬封利是畀老闆,包幾多好?

澳洲Banker曾休假108天 公開信引起共鳴

【熱話】原來做管理處主任月入有6萬!