使用條款 | 私隱政策

有老細相信:職銜只會令人自我膨脹

職場最忌「無大無細」,但如果公司入面嘅同事都冇Title(職銜),咁你又點睇?位於矽谷嘅軟體初創公司Gusto,有800位員工,但通通都冇title,就連創辦人Josh Reeves都冇title,原因係相信「職銜會令人自我膨脹」。 

Gusto的員工分8種:入門級員工就係第一種,Josh Reeves就係第8種。每個員工都屬於自己嘅唔同期望同目標,沒有上司同下屬嘅關係。 

因為冇咗title,所以公司會用慶祝和獎勵成就去鼓勵員工發奮。 

Gusto員工每月至少一次會同「人員管理者」,坐低討論他們工作表現和做得更好的地方。 

不過,就有打工仔「一言驚醒夢中人」,睇通世情咁講:「呢招喺外國就行得通,喺香港如果冇title,公司人人都拎最低工資囉!」聽落去又好似幾有道理喎! 

來源:money.udn 

【相關搜尋】職銜發水通脹

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

外國研究:老細唔夠瞓 同下屬關係會變差

【扮工收風】千祈唔好得罪速遞員

外國調查:公司電腦廢 83%打工仔試過搵唔到文件

【扮工收風】補習筍工月入兩萬四

外國調查:逾半打工仔相信 辦公室政治有助升職

【扮工收風】旺角X星級酒店 累人白白辭職

【假期攻略】2019年應該放棄復活節長假

【統計】幾多打工仔憎交換聖誕禮物?

外國調查:過半打工仔 參加公司派對唔開心

【扮工收風】陪老婆產檢當「病假」