使用條款 | 私隱政策

【熱話】熱心人叫大家體諒清潔工

作為飽受風霜嘅打工仔,相信大家都好明白職業無分貴賤、己所不欲勿施於人呢類口水都講到乾嘅道理。但有時都要拎出來提醒吓大家,先至印象深刻。近日社交媒體就瘋傳以下呢張垃圾桶「愛心留言」,希望大家行多一步體諒長期被剝削嘅「長者」清潔工。 

如果你平時出街有留意,都應該會發現依家好多清潔工都年紀老邁,叫做「在職老人」,但因爲食環嘅外判制度下,令好多清潔工都冇咗應有嘅勞工保障,加上因為之前政府改咗個垃圾桶設計,收細咗個桶口,令呢班清潔工被剝削之餘,仲多咗一大輪工夫要做,份工愈做愈辛苦。 

所以有熱心人就特登寫咗呢段嘢,黐喺垃圾桶上面,呼籲大家易地而處,見到垃圾桶滿咗就行多幾步,將垃圾放入未滿嘅垃圾桶,如果係大型垃圾,就直接拎去垃圾站,無謂要清潔工執手尾。 

此圖一出,立即引來網民大讚,覺得好有愛之餘,亦認同要關愛呢類在職老人。作為打工仔,我都好同意呢一點,但絕不包括在辦公室嘅在職老屎忽!你話係咪先! 

來源:張堅庭頻道有心人 facebook

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【熱話】公司同事家屬是警察

【扮工收風】有公營機構上司「割蓆」

有打工仔緬懷曾蔭權智慧:少做少錯

【熱話】做接待處去廁所都要聽電話

【淪落人】外傭只有魚骨送飯?

【扮工收風】HR:基督徒要求多

【筍工再現】魚檔學徒有18000蚊

【扮工收風】同事呻多嘢做 老闆即炒

【扮工收風】舊上司死都唔肯俾reference letter

【熱話】有的士佬揚言6月12罷工一天