使用條款 | 私隱政策

【熱話】做私人醫生是不是為錢?

最近全城熱話引入海外醫生,今朝有電台節目甚至延伸討論,點解本土醫生會離開公立醫院,去做賺幾球的「星球醫生」?到底做醫生是單純為理想,還是為了錢?

小編以前有醫生朋友講過,「公轉私」就係分界線,只要離開了公院,目標就變成了錢;在公立醫院「食理想」頂唔順,終於要下海賺錢。

事實上3年前業界都有過問劵調查,問私人醫生做不做醫管局的兼職,結果顯示,70%私人醫生話唔做,係因為待遇不吸引。

做醫生,似乎不是單純為理想;可能初時為理想而入行,但做過公院的人曾經滄海難為水,最後都係會講錢,唔知大家同唔同意呢?

更重要的是,通常認為做醫生只為理想嘅人,都會話醫生係偉大職業;其實海外好少用「最偉大」、「只為理想」來形容醫生,始終職業無分貴賤,單單一個清潔工都可以好偉大,我們香港做保險的,不也是為理想嗎?講為理想,等於無講,份份工都可以為理想。

反而外國較多的是「最佳職業綜合排名」,唔會單講錢或講理想,做唔做得過,職業好唔好,係講好多因素;外國每年都有個100 Best Jobs,是否最好,睇以下幾方面:

  • 好唔好pay
  • 年復一年有無挑戰
  • 是否適合自己才能
  • 壓力不會太大
  • work-life balance
  • 晉升前景

2019年的排名頭三甲是Software DeveloperStatisticianPhysician Assistant,牙醫只排第四,後面就是其他醫護職位。

如果以上述外國「最佳職業」條件,公院醫生單單壓力一環已經唔合格了,因為大家都知道,理想係唔可以當飯食。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

外國迪士尼 超窩心公仔演員

政府請研究「一帶一路」暑期工 時薪60蚊

《復仇者聯盟4》終令港人放棄返工

驚安之殿堂招聘曝光?「首100名應徵者」可獲精美禮物⋯⋯

【扮工收風】見工CV寫「中學曾做風紀隊長」

【做靚業績】國泰其實還可以解僱這些員工

【秘聞】酒店業最怕客人R著數

打不死有限公司請人?

【熱話】順豐仔月賺3皮?

有人借許志安過橋 招人入行揸的士