使用條款 | 私隱政策

【扮工收風】同事冇份開會 刪file報復

你如果做開大公司,應該都知道職場係一個好講階級地位嘅地方,好多時嘢就你做,但功就人哋領,尤其係你唔使旨意同上級搶功勞。所以你份人睇得唔開,日子就好難捱。 

小編最近聽到個職場復仇記,就係同「睇唔開」有關。話說有打工仔做咗一個presentation deck出嚟,交畀上級去present,呢位同事連會都冇得開。但佢竟然天真嬌咁喺自己個位咆哮:「點解我有份做冇份開!」

未幾,仲自己敲會議度門,要求入去開會。 

當開完會之後,上司想拎返common drive入面其他同樣範疇嘅file去改之際,就發現一份都搵唔到。 

但問題重點係呢堆file都係果一位冇份開會嘅同事做,令人不得不將嫌疑目標鎖定。當上司再問佢拎多次啲file時,佢竟然話自己直接savecommon drive,冇留底,聽到上司黑晒面,更加斷定佢玩嘢。

最後上司冇叫呢位同事重做,反而叫呢位同事以後唔使再做呢個project,以後永不錄用。 

係咪玩大咗?大家自行判斷。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

男女惡上司普遍特徵

柏林仔做警察好 還是做TVB好?

【扮工收風】大PR公司拖糧

最新﹗香港五大難做職業

吉野家小編抽水被炒

【扮工收風】社福機構唔出offer逼續約

【扮工收風】老闆感冒發燒 擦鞋同事送果籃

網民倡設「Degree最低工資」

【文憑試放榜】喇沙三狀元 全部想做醫生

【文憑試放榜】HR寄語揀好U 好過揀好科