使用條款 | 私隱政策

【文憑試放榜】喇沙三狀元 全部想做醫生

如果有邊個職業受萬人敬仰,個個想做,一定係非醫生莫屬。

話說今日文憑試放榜,全港有12個狀元,有3名來自喇沙,記者問佢哋嘅志願,一如所料,就係個個都想做醫生,想入中文大學讀醫。

3名狀元明顯已預備好一般公司管層嘅謙虛技能,例牌話無預自己做狀元,覺得考得唔好,屋企又無特別催佢哋溫書,不過「最後武士」,都係考得好好。

唔知大家仲記唔記得,每年都會有人話讀醫好功利,前年放榜,補習導師林作就因為講過「讀書最勁嘅人去晒做醫生律師,非香港之福」、「只懂得選擇做律師或醫生嘅人難有大成就」,而引起熱烈討論。

不過聽3名狀元點解讀醫科,又幾有哲理,一來唔係強調咩讀醫要做救世主,反而原因係「中大氣氛友善」、「喜歡中大校園生活」、「受中大師兄鼓勵」、「教授唔會擺架子」云云,仲有狀元指出,有能力應該去讀醫,因為醫療人手真係不足。

為社會付出時不忘自己,生活經驗行先,唔太講錢,呢份初衷,其實好多人都漸漸忘記了。

3名狀元有講政治議題,其他報道再講了

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

如果今日老細請食月餅⋯

【扮工收風】內地工作文化來港

【扮工災難】辦公室小野終於出事

【扮工收風】同事跳槽唔講去向 上司散水餅都唔食

【扮工收風】明知中秋早放 又約開會

【熱話】家庭主婦提問:外傭應否減薪

【扮工收風】為偷懶假傳聖旨:「老細話你哋負責」

【熱話】年輕人的15K人生

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

【老師熱話】學生情緒要搵出口