使用條款 | 私隱政策

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

職場見盡好多不公事,肥上瘦下就一定㗎喇,而對住freelance就一定更加毫不留情。

最近有公營機構嘅公關部門因為新官上任大換血嘅關係,走咗一批舊人,但估唔到主管竟然連舊人欠下嘅「街數」都想一筆勾銷。 

原本呢個部門仲有幾份freelance數要找,涉及大約5萬蚊,但因為舊人已走,新主管話唔知呢啲freelance數點來,所以拒絕簽名找數。 

但呢位主管都有做吓樣,叫咗IT部同事搵返舊人堆email,睇吓有冇證據白紙黑字搵過freelance做嘢,如果冇白紙黑字,所有freelance數就決不處理。 

新入職員工亦只好跟住唔找,但就接到freelance打枱頭電話追數,於是覺得好無奈。聽聞有啲數已經足足拖咗半年,但似乎新主管都無動於衷,仲話:「要寄律師信或者法律行動,都悉隨尊便。」 

照咁睇,呢筆數係咪凍過水了?

如果你都有類似情況,真係睇緊啲呀

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

如果今日老細請食月餅⋯

【扮工收風】內地工作文化來港

【扮工災難】辦公室小野終於出事

【扮工收風】同事跳槽唔講去向 上司散水餅都唔食

【扮工收風】明知中秋早放 又約開會

【熱話】家庭主婦提問:外傭應否減薪

【扮工收風】為偷懶假傳聖旨:「老細話你哋負責」

【熱話】年輕人的15K人生

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

【老師熱話】學生情緒要搵出口