使用條款 | 私隱政策

【熱話】年輕人的15K人生

台灣有22K台幣大學生,香港都有15K港幣人生。

最近有網民提出意見,話政府要正視年輕人「15K的人生」問題。

什麼是「15k的人生」?就係辛辛苦苦讀完大學出嚟,好多工都係得15K,做兩三年加少少,K數完全追唔上樓價同物價升幅。

小編問過年輕人,佢哋抱怨:同屋企人住,又俾人話無出息,到死慳死抵租出去,等自己父母住嘅空間大啲,又會俾人話,無錢學乜人租樓。

佢話就好似爬緊一條樓梯,愈爬愈低,唔知你有無試過?

有人網民就話,年輕人生活壓力好大,唔係佢地唔想搵錢,而係根本無機會;有人就話,大學生已經唔係咁矜貴,世界競爭是常態,生活係要靠自己實力爭取,政府只要對症下藥就可以,其實如果唔努力,10K都畀多佢。

小編以前都見識過朋友沙士時打工的「7K人生」,但個生活壓力,同今日係有啲唔同,當時朋友同人夾租,2K都有地方住,衣食住行都無今日咁貴。

後來政府大力發展旅遊,迪迪尼加引入自由行,市況急速好轉,有年輕人成功轉型,社會上都仲有工俾佢做;但今時今日,唔知你同唔同意,好多行業,其實都已經未必幫到年輕人。

網民話,叫年輕人去考警察咪得?但有人反駁,社會需要唔同工種,又無理由叫人考警察就可以解決問題。

15K人生」可以點擺脫?小編覺得真係要問政府,又或者問問班私人中小企僱主,可唔可以賺少啲……

來源:香討

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

如果今日老細請食月餅⋯

【扮工收風】內地工作文化來港

【扮工災難】辦公室小野終於出事

【扮工收風】同事跳槽唔講去向 上司散水餅都唔食

【扮工收風】明知中秋早放 又約開會

【熱話】家庭主婦提問:外傭應否減薪

【扮工收風】為偷懶假傳聖旨:「老細話你哋負責」

【熱話】年輕人的15K人生

【扮工收風】全職同事走晒 Freelance被走數

【老師熱話】學生情緒要搵出口