使用條款 | 私隱政策

【熱話】在職媽媽的辛酸

雙職家庭,在職媽媽辛酸有誰知?

話說有位在職媽媽,終於忍唔住要訴苦,批評老公唔分擔家務之餘,自己又要受奶奶氣,而最唔明白嘅,就係點解女人做家務同時又要賺錢養家?

在職媽媽說:

「但係我老公變成大佬

咩都唔做 返來靜係玩手機

佢覺得我唔做 佢丫媽會做

我收工返來要同仔沖涼、餵飯、洗碗、洗奶樽、沖奶、洗仔既衫、晾衫。返來無停過手

仲要受佢氣!

點解我地女人都係要賺錢養家」

你有無朋友都係陷於呢種苦況?

時勢唔好,又唔可以辭職,仔女又未出身,仲有排教養,但份工愈來愈辛苦,另一半又愈來愈懶,少咗同你分擔。最慘係,奶奶大大聲俾氣你受,同人講:「我自己冇福氣,屋企無人做嘢」

上一輩係仲有唔少人覺得「家務係女人做」,但又唔明白今時今日,女性都要返工搵食,而可以養尊處優嘅全職主婦,真係萬中無一。

咁佢可以點解決呢?

有主婦教佢,不如真係請個姐姐,如果唔係星期五收工先來洗5機衫,真係洗到「人都癲」;有人就教路,你愈願意做只會愈做愈多,不如只做關於BB嘅家務,等老公同奶奶自然醒覺,即係俗語話「鬥唔做家務」;有人甚至話,不如同奶奶講,送個仔去孤兒院,一了百了。

小編身邊都曾經出現唔少呢類個案,根據經驗,處境好兩難,以為奶奶可以幫手,點知增加咗自己壓力都不自知,最後朋友都係,請工人算數。

來源:baby-kingdom

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】老細警告點都唔准遲到

【扮工收風】亂世Senior同事的悲哀

【扮工收風】女上司開會食頭皮

新興「日式女傭」

兼職港鐵沿線送餅員?

【扮工收風】大肚同事有特權?

如果阿叻做你同事

【扮工收風】設計老闆請著「頂心杉」

【熱話】打工仔最緊要慳錢

【扮工收風】下屬whatsapp group鬧老細