使用條款 | 私隱政策

後生仔為溫飽去考警察?

呢幾日香港市面緩和啲,有後生仔都開始要諗搵食。

話說今日有「連登仔」上網問,佢有個朋友,因為經濟差搵唔返之前份工,打算試下投考警隊,問大家好唔好。

呢位朋友24歲,仲大把青春,但因為有父母要養,所以先諗呢條路。

結果呢種想法,引來大批網民負評,佢朋友話:「我勸過佢唔好,但係佢話入到警隊初心不變,例如上前線盡量揸流攤,負責射催淚彈就射斜啲…」

負評理據係因為,考紀律部隊都唔一定要考警察,不如趁消防處請人去考消防;有人就話,其實平時入得一間公司做嘢,都一定會被同化,無可能「初心不變」。

「連登仔」再解釋,呢位朋友好多集會都有去,唔去都好關心時事,日日睇live,但為溫飽,先有呢個想法。

政治上誰對誰錯,小編無資格講,但好務實咁睇,如果你本身唔鍾意份工,又唔鍾意班同事,勉強真係無幸福。

而且轉行嘅嘢,真係要諗清楚,一般打工仔,通常就只有兩次轉行機會呢。

來源:lihkg

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?