使用條款 | 私隱政策

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

藝人難撈,連上晒神枱嘅周潤發都話要轉行做行山教練,但係行山教練又好唔好做呢?

據了解,唔係行開山就可以入行,如果要考試,考到可以做山藝教練,最快都要4年,同讀一個大學一樣,同埋多數係副業,教練牌要兩年續一次,上晒岸好似發哥咁當然可以過日神,但要搵緊兩餐嘅藝人轉行,相信並不可能。

因為嚴格來講,呢行係無「正職」,反而如果本身係社福界,張證書同訓練,係真係幫到佢哋合法帶隊搞活動,有助正職。

例如,如果TVB搞野外節目,考牌後嘅發叔,演出就更有說服力,但如果你返開文職,想改靠教山搵食,真係唔好諗了。

反而歷奇教練,就真係有晉升階梯,據說初入行約12K,如果可以做到歷奇營地經理,人工都可以高過20K。人工係唔高,但勝在有一技之長同享受工作,快樂都值好多錢。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?