使用條款 | 私隱政策

香港大學生要返深圳面試?

作家王迪詩,昨晚爆出話收到風,香港多間企業已有指示,唔會請呢幾年畢業嘅香港大學生,仲話將面試地點改為深圳,睇你入唔入到境先考慮請。

其實呢個風,8月底前已經傳出,後來爆出有公司高層飯局話傾向邀請應徵者返深圳分公司面試,無講邊間公司,不過上星期有youtuber開咗名,話係某間銀行。

小編就問過兩三個BIG4朋友,話有interm上個月仲係香港in,並未移師深圳,反而係出面某啲IT公司,因為工作性質係經常返內地開工,所以先叫求職者返內地面試。

BIG4朋友話「冇呢回事」,香港申請就會喺香港面試。

之不過,今年個境係差,企業有無放棄,個大環境本地都難搵工,咁本地唔得就要搵其他,如果要搵份工經常北上做嘢又要過澳門,入唔到境又真係無得撈。

有人上網訴苦,話已經4個月搵唔到工。

但點都好,王迪詩引黃霑先生話「世上沒有懷才不遇的人」,最緊要關心自己實力夠唔夠,呢句點要記住,因為逆境點都出現咗,就要用最好的心理去承受。

===================

19網輕鬆爆料熱線,歡迎舉報老細同事19惡行,立即click入去講畀我哋知啦

最近的19+幾樣野

【扮工收風】收工後上司奪命追魂

上班族十大「謊言」

【扮工收風】有公司唔做appraisal

【熱話】消防請救護 頂薪7萬

【扮工收風】洋人上司有樣嘢唔好⋯

香港大學生要返深圳面試?

【扮工收風】兩公婆做老師係人生贏家

【發叔轉行】行山教練好唔好做?

【扮工收風】升職要重新考筆試面試

【扮工收風】呢個時勢仲要每人買$400禮物?